grenspost Dobe en gebied Mariënfluss

  • Wobbe Bijlsma

    Eind september hopen wij een trektocht te maken door Botswana en Namibië. Wij vertrekken vanuit Windhoek meteen naar Maun. Onze reis door Botswana hebben we helemaal voorbereid inclusief de overnachtingen op campsites. We reizen dus met een 4x4 met daktent. Dit wordt onze tweede reis door Namibië, helemaal onbekend zijn we dus niet.

    Nadat we vanuit Kasane (Botswana) weer door de Caprivi in westelijke richting gaan zijn we voornemens om bij Divundu naar het zuiden te gaan, weer door Botswana en dan bij Nokaneng ‘binnendoor’ naar Tsumkwe (Namibië). We willen dus de grens bij Dobe over. Dit is een zeer afgelegen gebied en een lange weg door het zand voorzover ik begrijp.

    Zijn er lezers op dit forum die recent deze weg hebben afgelegd en deze grenspost zijn gepasseerd. Is de tocht door de woestijn een beetje te doen met een 4x4? Hoe groot is de kans om daar te verdwalen zonder GPS ? Zijn er bijzonderheden waaraan we moeten denken op deze route ?

    Dan een andere vraag. Rond 12 oktober hopen wij in Opuwo aan te komen. We willen vandaaruit een trip ondernemen naar Orupembe over de D3707 en door de Mariënfluss Vallei (langs Red-drum) tot aan de Kunenerivier. Is dit een moeilijke tocht (we gaan per se niet over de Van Zijlpass, gezien een ervaring van ons in het Richtersveld in Zuid-Afrika een paar jaar geleden). Is ook deze weg een beetje te volgen zonder GPS. We hebben overigens wel onze Garmin met T4A bij ons, maar dat moet nog een beetje leren om mee om te gaan. Kunnen we daar iets mee in dit afgelegen gebied. Op de terugweg gaan we dan langs Purros.

    Zijn er lezers die omstreeks deze tijd ook die tocht willen maken en er misschien voor voelen dit gezamenlijk te doen ? Dit wordt hier en daar in reisgidsen nl aanbevolen. Wie heeft voor dit gebied nog goede suggesties ?

    Een heel verhaal en heel wat vragen. Maar wie wat vraagt komt ook wat te weten. Wie wil reageren ?

    Natuurlijk heb ik al één en ander op dit forum gelezen en dat is veel, heel veel fijne informatie, maar ik wil graag recente info.

    Bvb hartelijk dank. Wij zijn een avontuurlijk echtpaar van 57 en 54 jaar.

  • Walter

    De weg van Nokaneng naar Tsumkwe is prima bereidbaar, enkel het laatste stuk(je) voor de Dobe grenspost is wat lastiger (diep zand), maar ook nog probleemloos te doen. Verloren rijden daar zal moeilijk zijn…

    Wij doen volgende maand ongeveer dezelfde trip door Kaokoland die jij voorstelt , momenteel zijn Erik en José (vaste klanten van dit forum) ook min of meer aan dezelfde route bezig. Erik heeft beloofd om bij hun terugkomst wat info op het forum te posten.

    Walter.

  • Erik en José

    We zijn inmiddels weer terug van 6 weken Zuid Afrika, Namibie en Botswana en ik zal m'n belofte's even na komen.

    De grensovergang bij Dobe is prima te doen, met GPS helemaal maar zonder zelfs ook wel te doen. Je moet het raar doen om verkeerd te rijden. Aan de Namibie kant is het tot de grens gravel (laatste stuk aardig slecht) en aan de Botswana kant is de eerst ca. 10km zand tot de kruising en dan is het (soms zeer slecht) gravel. Het is een zeer leuk ervaring om bij deze kleine grens over te gaan. Twee hekken en aan Namibie zijde een gebouwtje en aan Botswana zijde zelfs alleen een tent. Heel apart en relaxte sfeer vergeleken de andere grensovergangen.

    Wat betreft het Kaokoveld zijn we van Khowarib (de community camp is daar écht een aanrader!) door de Hoanib 4wd-trail naar Puros gereden. Het eerste gedeelte (oost-west) rijd je door de rivierbeding en is een leuk stuk te rijden, het tweede stuk (zuid-noord) vonden wij een saaier stuk waar ook geen dieren meer waren terwijl er in de rivierbedding volop dieren aanwezig waren. Op de community camp van Puros hebben we navraag gedaan om door de Hoarusib- en Khumib-riverbed naar Orupembe te rijden. Ze waarschuwden ons daar voor zéér agressieve olifanten welke verderop waren en die geen auto's dichtbij dulden. Wij hebben uiteindelijk een stuk van de rivierbedding in gereden (mooie omgeving!) tot we olifanten tegen kwamen, hier een tijdje van genoten en uiteindelijk niet gepasseerd. Uiteindelijk zijn we vanuit Puros via Sesfontein naar Opuwo gegaan, dit ook op aanraden van de mensen van de community camp van Puros die ons er op wezen dat de gravel weg richting Orupembe zéér slecht was, veel wasbord en erg diepe gaten. De bedoeling was dat het wel zeer binnenkort (nu al misschien) aangepakt zou worden. De D3707 vanuit Puros naar Sesfontein was redelijk. Er zijn zeg maar tracks naast de officiele gravelweg welke de slechte stukken omzeilen.

    Uiteindelijk dus een iets andere route dan vooraf gepland was. Mijn advies is dan ook om ten tijde dat je er bent zoveel mogelijk info proberen te vergaren. Wij hebben de gehele reis in ons eentje gedaan maar wel met satteliet telefoon. In alle dorpen is eigenlijks wel ontvangst voor de mobiele telefoon, zie je een mast dan is er een dorp maar daartussen in is er geen ontvangst.

  • Walter

    Bedankt voor de last-minute info, Eric. (Wij vertrekken morgen) Je tips i.v.m. Kaokoveld gaan we zeker in acht nemen.

    (Is het alleen omwille van de agressieve olifanten dat jullie je planning hebben gewijzigd ?)

    Walter

  • Ineke

    Wij zijn ook net terug en hebben wel de rivier route tusssen Puros en Orupembe gereden.

    Alleen twee olifanten gezien op de campsite in Purros.

    Ik zou niet voor agressieve olifanten dit stuk links laten liggen.

    Dit rivierdal is ruim genoeg. En als je ze toch tegenkomt even wachten.

    Een prachtige route.

    Maar wel met een goede GPS met T4A en een satelliet telefoon.

    Er kan je altijd wat overkomen.

    Zie ons reisverslag voor de details:

    reisverslagen Johan en Ineke Neuteboom

    Fijne vakantie.

    Groet Ineke

  • Walter

    Bedankt voor de reactie Ineke, we waren reeds weg toen je ze schreef. We hebben ook de rivierroute Puros - Orupembe gedaan, en dan via Sanitatas en Kaoko Otavi naar de Khoarib Schlucht. Een prachtige route, maar zoals je schreef, niet doen zonder GPS met T4A, satphone en sandmatts.

    Walter

  • Frans

    De route van Orupembe naar Purros is nog steeds BAR slecht (D3707) en nog niets aan gedaan.

    Mochten er mensen naar Marienfluss gaan, bezoek dan zeker Syncro camp, helemaal in het noorden. Niet alleen voor de camping, die is redelijk tot goed (self-catering) maar de route erheen is prachtig!!! Marble camp - Syncro is prima te doen op één dag. Hebben daar genoten en zitten nu in de (avond)kou in de buurt van Omaruru :)

  • Arjen Dotinga

    Zijn deze trails te rijden voor een beginner?

  • Frans

    Ja, prima te doen. Af en toe een beetje wasbord maar als je dat niet hebt gehad ben je niet in Namibië geweest :)

  • Jan

    Hallo,is deze route ook in febr. te doen ivm het regenseizoen ?alvast bedankt.